Jo riittää syyllistäminen

Jo riittää syyllistäminen  25.4.2019

Keskiviikon  24.4. Itä-Savossa teologian opiskelija Joensuusta, otti kantaa Savonlinnan kouluverkkoon.

Tämän päivän mantrana hoetaan virka- ja joidenkin luottamusmiestenkin taholta, että Savonlinnan talousahdinkoon syynä ovat vielä toimivat kyläkoulut. Ne ovat syynä siihen, että kaupungilla käydään yt-neuvotteluja ja poistuman pitää olla 104 henkilötyövuotta, jotta kurimuksesta selvitään. Tuntuu siltä, että Äkkiväärän sisäoppilaitoksessa harrastetaan ulkolukuna teemoja, joita hoetaan tasaisin väliajoin julkisuuteen. Nyt ovat kohteena jälleen kyläkoulut.

Virkamiesten asenteista kyläkouluja kohtaan kertoo paljon käyty kouluverkkoselvitys, jossa Juvolan kouluun pitää tehdä yli miljoonan euron investoinnit, koska sieltä puuttuu voimistelusali ja teknisen työn tilat. Mainittakoon, että vastikään käydyissä koulujen välisissä sählyturnauksessa, johon tietojemme mukaan osallistui 16 joukkuetta, Juvolan koulu sijoittautui kolmanneksi vaikkei ollut sellaista hienoa liikuntasalia, jossa voidaan harjoitella mm. sählyä. Vielä mainittakoon, että monista kouluista oppilaat turnaukseen tuotiin busseilla. Juvolasta oppilaat turnaukseen kuljetettiin vanhempien toimesta talkoilla ilman matkakorvauksia, siinä mallia asenteista.

Heikinpohjaan rakennettiin uusi koulu jostain käsittämättömästä syystä, koska oppilaat olisivat mahtuneet olemassa oleviin taajamien kouluihin. Heikinpohjan kouluun ei lehtitietojen mukaan kannattanut rakentaa kunnollista teknisen työn tilaa vaan tyydyttiin ” puukkopajaan” samanlaiseen kuin Juvolan koululla.

Virkamiesten laskelmien mukaan oppilaskohtainen kustannus kyläkouluilla on kalliimpaa kun taajamamerkkien sisäpuolella. Tämä varmaan osaltaan voi pitää paikkaansa, myönnettäköön, mutta samalla pitää muistaa taas asenneilmapiiri, koska luvut ja tilastot saadaan näyttämään juuri siltä kuin ne halutaan näyttävän. Tämä lienee sitä nykyään vallalla olevaa vaihtoehtoista totuutta.

Mikäli kustannukset kyläkouluilla oppilaskohtaisesti ovat suuremmat kuin taajaman kouluissa, otettakoon kate kiinteistöverosta, jota kerätään myös haja-asutusalueella asuvilta, joille kaupunki ei tarjoa palveluja kerättävää kiinteistöveroa vastaan.

Teologian opiskelija Joensuusta, joka harrastaa kuntapolitiikkaa, piti aivan oikein matkailua Savonlinnan kaupungin potentiaalina menestyä tulevaisuudessa, onhan se myös kaupungin strategiassa aivan kärkisijoilla.

Mainittakoon, että valtatie 468 varrella, Juvolan koulun vaikutuspiirissä, on olemassa ja vielä kasvamassa merkittävä matkailurypäs.

Uusittu Taipaleenniemi avaa ovensa tänä suvena, entisen Varpalan tiloihin suunnitellaan ja kehitetään matkailukohdetta, Varparannalla kartanohostel AnnaCatharina tarjoaa juhla- ja matkailupalveluja ja sitten sokerina pohjalla Oravin matkailukokonaisuus, jonne on suunniteltu entisten yritysten lisäksi Laakkosen merkittävää matkailuinvestointia. Nämä kaikki tarvitsevat kosolti työntekijöitä, heidän perheensä asuntoja ja lapsensa opinahjoa, joka tässä tapauksessa on Juvolan koulu. Pitää osata nähdä kokonaisuuksia eikä vain pelkästään oman hallinnonalan kapea-alaista näkymää.

Mainittakoon, että 25% Savonlinnan asukkaista asuu edelleen haja-asutusalueilla siis kylillä, kun lukuun otetaan mukaan pitäjätaajamat Kerimäki, Punkaharju ja Savonranta, luku nousee 50 %:iin.

Siis kaupunkikeskustan taajamamerkkien sisäpuolella asuu vain puolet savonlinnalaisista!

Emme halua vastakkainasettelua haja-asutusalueen ihmiset vs. ”kaupunkilaiset”. Me kaikki tarvitsemme toisiamme, me kaikki olemme Savonlinnalaisia ja meidän on soudettava Savonlinna-nimistä venettä samaan suuntaan toistemme arvoja kunnioittaen asumispaikasta tai- tavasta riippumatta.

 

Varparannan alueen kyläyhdistys ry